Jak odróżnić wirusowe zapalenie gardła od bakteryjnego?

Zapalenie gardła zwykle zaczyna się nieprzyjemnym swędzeniem lub drapaniem, które szybko może przerodzić się w silny ból, utrudniający dziecku przełykanie. To jedna z najczęściej nawracających chorób, dlatego bardzo ważna jest odpowiednia profilaktyka. Zapalenie gardła może mieć podłoże wirusowe lub bakteryjne. Jak je rozpoznać i jak sobie z nim radzić?

Każdy człowiek choć raz przechodził w swoim życiu zapalenie gardła, które zwykle jest sygnałem zbliżającej się infekcji. Do najczęstszych objawów tego schorzenia należą:

  • pieczenie i drapanie w gardle,
  • trudności i ból podczas przełykania i mówienia,
  • chrypka,
  • dyskomfort związany z suchością w obrębie gardła i jamy ustnej,
  • piekący obrzęk w okolicach gardła.

U większości dzieci i dorosłych zwykle występuje wirusowe zapalenie gardła. Spoglądając w głąb jamy ustnej łatwo zauważyć zaczerwienioną i podrażnioną błonę śluzową oraz przekrwione migdałki. Na migdałkach mogą wystąpić malutkie pęcherzyki wypełnione płynem zwanym wysiękiem surowiczym. W leczeniu wirusowego zapalenia gardła zaleca się przyjmowanie leków przeciwzapalnych, które uśmierzą ból i zmniejszą obrzęk. Gardło można także przepłukiwać naparami ziołowymi. Schorzenie to trwa średnio 5-7 dni.

Bakteryjne zapalenie gardła, czyli popularna angina, to przede wszystkim ciemne zabarwienie błony śluzowej gardła, również przekrwione migdałki lecz z białym nalotem. Język zaś pokrywa szary nalot. Jeśli tym objawom towarzyszy podwyższona temperatura ciała, która sięga powyżej 38°C,  należy natychmiast udać się do lekarza. Angina to poważna choroba, która może powodować szereg powikłań. Bakteryjne zapalenie gardła często leczy się antybiotykiem.

Pierwsze zapalenie gardła bardzo często zwiastuje kolejne, a liczne terapie wyniszczają organizm dziecka. W tym względzie bardzo ważna jest profilaktyka, która pozwoli uniknąć kolejnych infekcji.

ENTitis – owoc wieloletniej pracy naukowców, którzy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego dziecka specjalny szczep probiotyczny Streptococcus salivarius K12, produkujący lantybiotyki działające antagonistycznie na drobnoustroje patogenne. Badania nad tym szczepem trwały ponad 30 lat. Okazuje się, że tylko 2% populacji ludzkiej posiada specyficzny szczep Streptococcus salivarius K12, który pozwala zachować zdrowie jamy ustnej i gardła.

Nowe zasady dotyczące cookies
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.rozumiem