Żyjemy coraz dłużej i dobrze byłoby, gdyby długość życia szła w parze z jego jakością. Warunek ten niestety w wielu przypadkach nie jest spełniony; osoby starsze mają często gorsze samopoczucie, na co wpływ mają zarówno naturalne procesy starzenia się organizmu, jak i niewłaściwa dieta oraz tryb życia.
Nie musi tak być, o ile odpowiednio zadbamy o swój organizm.
Można to zrobić w każdym wieku, na wzmocnienie kondycji i odporności nigdy nie jest ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno. Podpowiadamy, jak wspierać odporność seniorów i jak zadbać o komfort w fazie zwanej „jesienią życia”.
Co jest najistotniejsze dla dobrej odporności?
To, jak pracuje nasz układ immunologiczny, zależy od wielu czynników. Należą do nich dieta, ilość i jakość snu, sposób spędzania wolnego czasu, czyli dawka aktywności fizycznej lub jej brak, umiejętność radzenia sobie ze stresem i ogólna kondycja organizmu. Na tę ostatnią w podeszłym wieku duży wpływ ma pogarszający się stan zdrowia, słabnące siły witalne i wszelkie inne czynniki związane z procesami starzenia.
Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę, że na to, jak się czujemy, największy wpływ ma styl życia. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, które dość często zaprzestają dbania o codzienną dawkę ruchu czy prawidłową dietę, usprawiedliwiając to właśnie podeszłym wiekiem i stanem zdrowia2.
To błąd, ponieważ stan zdrowia w dużej mierze zależy od tego, jaki tryb życia prowadzimy. Aktywność chroni przed nadwagą i otyłością, pomaga też utrzymać mięśnie i stawy w dobrej kondycji, a dodatkowo dotlenia organizm i poprawia nastrój.
Warto też zadbać o to, co znajduje się w codziennym menu. Wpływ diety na kondycję organizmu i odporność jest ogromny i chociaż „pracujemy” na to całe życie, żywiąc się w taki, a nie inny sposób, to właśnie po przekroczeniu umownego progu zaawansowanego wieku, a więc 60 lat, warto zwrócić szczególną uwagę na jadłospis.
Dieta dla seniora na wsparcie odporności
Dieta osób starszych w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia i może przyczyniać się do pogorszenia jakości życia2. Seniorzy mają swoje nawyki i upodobania, a najczęstsze błędy żywieniowe w tej grupie wiekowej dotyczą nadmiernego spożycia tłuszczu i cholesterolu i zbyt małej obecności w diecie produktów zasobnych w witaminy, antyoksydanty, sole mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i naturalne probiotyki. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym dla układu odpornościowego.
Nadmierne spożycie cholesterolu i tłuszczów nasyconych przyczynia się do rozwoju niekorzystnych zmian w układzie sercowo-naczyniowym, zaś niedobór cennych składników odżywczych powoduje m.in. spadek odporności. W diecie osób starszych wspierającej odporność powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy A, E, C i D, pierwiastki śladowe: żelazo, selen i cynk, produkty probiotyczne (jogurty, kefir, maślanka, zsiadłe mleko), naturalne prebiotyki (kasze, produkty pełnoziarniste) i kwasy omega-3, które dodatkowo przyczyniają się do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu.
Seniorzy powinni jadać kilka porcji warzyw i owoców dziennie, także w postaci zup, surówek czy świeżo wyciskanych soków. W ich menu powinno znaleźć się dobrej jakości chude mięso, ryby morskie, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy i nasiona (mogą być zmielone, jeśli pojawiają się problemy z gryzieniem) oraz nabiał.
Racjonalne żywienie to podstawa dobrej odporności i lepszego samopoczucia. Posiłki powinny być urozmaicone i zjadane o regularnych porach. Zalecane są mniejsze porcje, za to jedzone częściej, 4-5 razy dziennie.
Seniorzy nie mogą też zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, czyli wypijaniu około 2 litrów płynów dziennie. To bardzo ważne, a często zaniedbywane w tej grupie wiekowej. Właściwe nawodnienie organizmu ma wpływ na jego kondycję oraz – pośrednio – na odporność3.
Warto też ograniczyć spożycie cukru i soli; zamiast tej ostatniej można stosować do przyprawiania potraw zioła. Wyeliminowanie słodyczy, przekąsek, konserwantów i używek korzystnie wpłynie na odporność i zdrowie. Warto też znacznie ograniczyć spożycie produktów takich jak masło, smalec, boczek oraz sery żółte i topione2.
Przeczytaj również artykuł o tym ” Co to jest odporność wrodzona? „
Oprócz zadbania o właściwą dietę, seniorzy nie powinny też zapominać o rozsądnej dawce aktywności fizycznej i o odpoczynku4.
Suplementy diety dla seniorów na wsparcie odporności
Seniorzy powinni też zadbać o właściwą podaż witaminy D3, która jest niezbędna dla dobrej odporności i stanu układu kostnego. Jej głównym źródłem są promienie słoneczne, pod których wpływem witamina D3 jest syntetyzowana w skórze, a także nabiał i tłuste ryby morskie.
Jeśli w diecie seniora nie pojawiają się one w wystarczającej ilości i o ile kąpiele słoneczne nie zapewniają odpowiedniej dawki, to warto zrobić badania poziomu witaminy D w organizmie i rozważyć odpowiednią suplementację preparatem witaminy D3. Dodatkowe przyjmowanie tej witaminy jest rekomendowane dla wszystkich grup wiekowych, a w naszej szerokości geograficznej – przez cały rok.
Wybierając suplement diety, warto sięgnąć po taki, którego składniki zostały sprawdzone w badaniach naukowych. Takim produktem jest suplement diety ENTitis. Zawiera on wyjątkowy składnik, szczep K12 w formule Bactoblis®, który jest efektem przełomowego odkrycia naukowców z Nowej Zelandii.
Produkt został wprawdzie opracowany głównie z myślą o dzieciach, które mają osłabioną odporność i styczność z dużą grupą rówieśników, ale jest rekomendowany także dla osób dorosłych. ENTitis dla dorosłych ma postać smacznych pastylek do ssania. Wystarczy jedna tabletka dziennie przyjmowana przez 3 miesiące, by znacząco wzmocnić odporność na kolejnych kilka miesięcy5. Bardzo ważne, by tabletki przyjmować na noc, po kolacji i umyciu zębów.
ENTitis jest zalecany zwłaszcza w okresach, kiedy wspieranie odporności jest szczególnie ważne: np. w okresie jesienno-zimowym oraz w trakcie przesilenia wiosennego. Formuła Bactoblis® zawierająca sczep K12 to efekt długoletniej pracy zespołu naukowców, a działanie produktu ENTitis zostało poparte odpowiednimi badaniami naukowymi. Seniorzy nie mogą jednak zapominać, że podstawą dobrego samopoczucia jest właściwa dieta i zdrowy tryb życia. Suplementy to jedynie dodatek przyczyniający się do wzmocnienia naturalnych sił układu odpornościowego.
Bibliografia:
- Gębska-Kuczerowska A., Miller M., Sytuacja zdrowotna ludzi powyżej 65. roku
życia. Zdrowie Publiczne 2006; 116(1): 135-137. - Magdalena Tańska, ZASADY ŻYWIENIA LUDZI STARSZYCH W OGÓLNEJ PROFILAKTYCE CHORÓB DIETOZALEŻNYCH, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania, Gdańsk 2016.
- Roszkowski W., Żywienie osób starszych. [W]: Grzymisławski M., Gawęcki J. (red), Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
- Ewelina Dymarska, Czynniki modulujące układ odpornościowy człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, nr 19 (2)/ 2016.
- Di Pierro F. i wsp. Drug, Healthcare and Patient Safety 2014 (6): 15-20.