Odporność organizmu to nie tylko kwestia dietetyki i indywidualnych predyspozycji. Na funkcjonowanie układu odpornościowego można w istotny sposób wpływać przez szeroko pojęty styl życia. Szczególnie ważną rolę dla systemu immunologicznego odgrywa odżywianie. Wiele witamin i składników mineralnych przyczynia się do prawidłowej odporności. Ich źródłem powinna być zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta. W niektórych przypadkach można rozważyć także suplementację. O czym należy jednak pamiętać, zanim sięgnie się po konkretne produkty?
Kiedy odporność może wymagać wsparcia?
- W okresie jesienno-zimowym – kiedy temperatura na zewnątrz spada, a warunki pogodowe są mniej korzystne.
- Podczas przesilenia wiosennego – wynikającego ze zmieniającej się aury za oknem.
- W trakcie przebywania w dużych skupiskach ludzi – między innymi podczas pobytu dziecka w żłobku, przedszkolu albo szkole.
Jak działają suplementy diety ze składnikami wspierającymi odporność?
Suplementy diety w założeniu mają uzupełniać normalną dietę człowieka. Stanowią wsparcie w przypadku niemożliwości dostarczenia wystarczającej ilości składników odżywczych w ramach standardowego odżywiania. Mogą decydować się na nie między innymi osoby, u których występują ograniczenia żywieniowe lub trudności w przyswajaniu substancji odżywczych ze spożywanych pokarmów. Warto jednak nadmienić, że o suplementacji powinien decydować lekarz, który pomoże w dobraniu odpowiedniego rodzaju oraz dawkowania produktu. Jeśli borykasz się z obniżoną odpornością, warto zgłosić ten problem specjaliście. Dlaczego odporność jest tak ważna? To dzięki niej możemy normalnie funkcjonować, mając zdrowie i energię do podejmowania codziennych działań. Suplementy diety wspierające odporność to produkty, które zawierają składniki odżywcze korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jakie witaminy na osłabienie odporności sprawdzą się najlepiej?
Witamina C
Kwas askorbinowy stanowi jeden z najczęściej wymienianych organicznych związków chemicznych, które wiąże się z poprawą odporności. Przemawiają za tym specyficzne właściwości witaminy C, która:
- Wzmacnia odporność organizmu – stymuluje aktywność białych krwinek układu odpornościowego, ułatwiając ich migrację do odpowiednich miejsc w organizmie
- Korzystnie wpływa na gojenie się ran – wspiera prawidłową produkcję kolagenu w skórze, dzięki czemu ułatwia regenerację skóry i wielu innych tkanek.
- Zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia – pozytywnie wpływa na poprawę samopoczucia.
Należy nadmienić, że witamina C ma wiele źródeł pokarmowych. Kwas askorbinowy występuje między innymi w papryce, natce pietruszki, cytrusach, owocach jagodowych, warzywach kapustnych i pomidorach. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ w takiej formie dostarczają jak najwięcej witaminy C do organizmu.
Witaminy z grupy B
To liczna grupa związków, które mają istotny wpływ na funkcjonowanie wielu układów w organizmie, także odpornościowego. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje:
- witamina B6 (pirydoksyna) – przyczynia się do produkcji przeciwciał,
- witamina B12 (kobalamina) – bierze udział w tworzeniu nowych komórek (także odpornościowych),
- witamina B9 (kwas foliowy) – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, które również przyjmują rolę komórek odpornościowych.
Niektóre witaminy z grupy B mają źródła pokarmowe rzadziej goszczące w przeciętnym jadłospisie. Przykładowo witamina B12 występuje wyłącznie w produktach o pochodzeniu zwierzęcym, dlatego suplementację jej powinni rozważyć weganie i wegetarianie. Warto wykonać badania kontrolne pod kątem poziomu witamin z grupy B we krwi.
Cholekalcyferol ma istotną funkcję w odpowiedzi odpornościowej organizmu. Receptory witaminy D istnieją w wielu komórkach odpornościowych, między innymi w limfocytach T i B. Dzięki nim witamina D między innymi uczestniczy w przekształcaniu monocytów do makrofagów. Jednocześnie wielu Polaków ma zbyt niski poziom tego składnika odżywczego we krwi. Wynika to z faktu, że witamina D jest syntezowana w ludzkim organizmie w głównej mierze poprzez skórę wystawioną na promienie słoneczne, z którymi w miesiącach jesienno-zimowych mamy znacznie mniejszą styczność. Z tego względu lekarze zalecają suplementację witaminy D od września do kwietnia.
Witamina E
Pod jej nazwą kryją się zarówno tokoferole, jak i tokotrienole. Stanowią silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie. Znajduje to odzwierciedlenie nie tylko w wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale także w kondycji wzroku i pracy układu odpornościowego. Bogatymi źródłami witaminy E są oleje roślinne, orzechy, nasiona oraz kiełki niektórych roślin.
Żelazo
Żelazo odgrywa istotną rolę w namnażaniu oraz aktywacji białych krwinek. Z tego względu warto dbać o jego prawidłowy poziom w organizmie. Powinny zwrócić na niego uwagę w szczególności kobiety menstruujące, w ciąży oraz karmiące piersią. Najlepsze źródło pokarmowe żelaza stanowią produkty odzwierzęce, które zawierają tzw. żelazo hemowe. Najwięcej zawierają go podroby, w szczególności wątróbka. Żelazo niehemowe ma z kolei źródła roślinne, między innymi strączki.
Selen
Ten pierwiastek również ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Podobnie jak żelazo selen uczestniczy w produkcji oraz aktywacji limfocytów. Dobrym źródłem pokarmowym selenu są orzechy brazylijskie, a także tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk.
Cynk
Cynk ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie grasicy, która stanowi centralny narząd układu odpornościowego. Pierwiastek ten można dostarczać organizmowi, spożywając między innymi ostrygi, mięso, żółte sery, kaszę gryczaną, jaja oraz pestki dyni.
Kwasy omega-3
Wspierają układ immunologiczny organizmu. Najlepsze źródło tego rodzaju kwasu tłuszczowych stanowią oleje pozyskiwane z tłustych ryb morskich, na przykład tran.
Probiotyki
Zdrowy organizm ma swój własny mikrobiom, który tworzą pożyteczne szczepy bakterii. Wspierają zdrowie nie tylko jelit, ale również skóry oraz błon śluzowych w górnych drogach oddechowych (na przykład szczep Streptococcus salivarius K12). Na mikroflorę organizmu ma wpływ szereg czynników, również dieta. Warto włączyć do swojej diety produktów zawierających pożyteczne szczepy bakterii. Takimi produktami są jogurty i przetwory mleczne. Można również rozważyć dodatkową suplementację. Czego unikać w suplementach diety ze składnikami wspierającymi odporność?
Niektóre składniki w suplementach diety na odporność nie są nam wcale potrzebne do zdrowia układu odpornościowego. To przede wszystkim cukier, który stanowi częsty dodatek do produktów na odporność dla dzieci. Zamiast słodzonych suplementów diety lepiej wybrać na przykład te smakiem owocowym, który również zachęca maluchy do regularnej suplementacji.
Jak wesprzeć układ immunologiczny?
Wsparcie odporności wymaga holistycznej troski o zdrowie. Konieczne jest zadbanie nie tylko o pełnowartościową dietę, ale również o zdrowy sen i odpoczynek. Sprawdź także inne sposoby na wzmocnienie odporności – jak naturalnie wzmocnić odporność. Wiesz już, jakie witaminy na gorsze samopoczucie organizmu można wybrać w przypadku chęci wspierania odporności. Kluczowa jest dieta, sen oraz aktywność fizyczna. Wybierając suplementy diety ze składnikami wspierającymi odporność, zwróć uwagę na ich zawartość i działanie potwierdzone badaniami.