Skip to main content

Jeden ze sposobów na wzmocnienie odporności stanowi odpowiednie odżywianie. W tym celu warto zadbać o modyfikacje swojego jadłospisu, a w razie potrzeby można również rozważyć suplementację. W drugim przypadku pozytywny wpływ na układ odpornościowy mają nie tylko substancje odżywcze trafiające do żołądka, ale również ważny jest biofilm bakteryjny jamy ustnej i nosowo-gardłowej. W kwestii produktów żywnościowych wspomagających funkcjonowanie systemu immunologicznego szczególną popularność zyskały w ostatnim czasie produkty zawierające szczep Streptococcus salivarius k12. Czym dokładnie jest i dlaczego przyczynia się do poprawy funkcji barierowych układu odpornościowego?

Streptococcus salivarius k12 co to jest?

Streptococcus salivarius to szczep bakteryjny, który stanowi jeden z pierwszych kolonizatorów błony śluzowej w ludzkiej jamie ustnej. Należące do niego bakterie probiotyczne stanowią żywe organizmy, które należą do gram dodatnich ziarniaków. Jednak szczep Streptococcus salivarius o nazwie k12 naturalnie występuje jedynie u 2% ludzi na świecie. Podobnie znajduje się w jamie ustnej oraz nosowo-gardłowej, gdzie wchodzi w skład biofilmu bakteryjnego, czyli biologicznej membrany ochronnej. 

Co to jest szczep bakteryjny?

Szczep bakteryjny, na przykład Streptococcus salivarius k12, to bakterie probiotyczne z wyłącznie jednego gatunku. Pochodzą od pojedynczej komórki i mają ten sam genotyp. Populacja mikroorganizmów jest specjalnie hodowana w kontrolowanych warunkach. Tworzy kolonię o określonych cechach fizjologicznych, która może zasilić florę bakteryjną, na przykład jamy ustnej i jamy nosowo-gardłowej. Zależnie od rodzaju i właściwości określone szczepy bakteryjne wspierają rozwój pożytecznej  flory bakteryjnej. Mogą sprzyjać namnażaniu się dobrych bakterii, które służą naszemu zdrowiu i ograniczać rozwój tych negatywnych.  

Jak odkryto szczep Streptococcus salivarius k12?

Za odkrycie szczepu bakterii Streptococcus salivarius k12 odpowiada prof. John Tagg, naukowiec-mikrobiolog z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii. W dzieciństwie zmagał się ze słabą odpornością organizmu, przez co nie mógł w pełni korzystać z beztroskiego czasu. W dorosłym wieku skłoniło go to do ukierunkowania swojej uwagi na badania nad czynnikami wspierającymi odporność dzieci, by kolejne pokolenia nie musiały doświadczać przykrości, które sam przeżył. Łącznie naukowiec poświęcił na badania nad odpornością aż 30 lat swojego życia. W tym czasie Tagg analizował próbki śliny należące do dzieci uczęszczających do szkoły Kaikorai School w Nowej Zelandii, ponieważ to właśnie pomiędzy florą bakteryjną jamy ustnej a odpornością wiązał istotną zależność.

Co odkrył prof. John Tagg?

Metodyka pracy naukowca była ściśle określona. Badacz porównywał historie medyczne dzieci w ostatnich latach, a także różnice w biofilmie bakteryjnym ich jam ustnych i jam nosowo-gardłowych. W rezultacie zidentyfikował ponad 2000 szczepów bakterii, które bytują w tych obszarach organizmu. Jednak szczególnie jeden szczep przyciągnął uwagę naukowca. Należał do chłopca, który na tle swoich rówieśników odznaczał się szczególną odpornością. Analiza badawcza Johna Tagga wykazała, że przyczynił się do tego nowy szczep Streptococcus salivarius bytujący w jamie ustnej dziecka. Z tego względu szczep zyskał wyróżniającą go nazwę k12 (k od nazwy szkoły Kaikorai School i 12 od numeru przypisanego chłopcu).

Jakie właściwości ma szczep bakterii Streptococcus salivarius k12?Jakie właściwości ma szczep bakterii Streptococcus salivarius k12?

Dalsze badania nad szczepem Streptococcus salivarius K12 wykazały, że po skolonizowaniu błon śluzowych jamy ustnej oraz gardła wspomaga on naturalny system obronny w tym obszarze.  Tym samym szczep wspiera homeostazę immunologiczną. W jamie ustnej i nosowo-gardłowej uzupełnia on biofilm bakteryjny, wspierając jego równowagę. Szczep K12 szczególnie wspiera górne drogi oddechowe.  Suplementy zawierające szczep bakterii Streptococcus salivarius k12

Ponieważ Streptococcus salivarius k12 naturalnie posiada jedynie 2% ludzkości, po odkryciu szczepu i jego pozytywnego wpływu na zdrowie górnych dróg oddechowych kolejne lata poświęcono na badania kliniczne, by stworzyć skuteczne i bezpieczne produkty umożliwiające jego kolonizację.  W czasie badań ustalono przede wszystkim, że ten szczep bakterii jest bezpieczny i dobrze tolerowany przez organizm. Ponadto na podstawie badań odnotowano jego długofalowy, pozytywny wpływ na odporność. Ostatecznie opracowano preparaty o formułach, które umożliwiają zachowanie oryginalnych właściwości Streptococcus salivarius k12 i jego sprawną kolonizację błon śluzowych w jamie ustnej i nosowo-gardłowej.

Streptococcus salivarius k12 preparaty – jakie wybrać?

Aktualnie na rynku są dostępne liczne suplementy diety ze szczepem Streptococcus salivarius k12, które można kupić w aptekach. . To specjalistyczne produkty, których stosowanie należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza w przypadku niemowląt oraz kilkulatków. Zawierające Streptococcus salivarius k12 produkty  są kierowane do różnych grup wiekowych. Różnią się dawkowaniem, formą podania oraz wariantami smakowymi. Dzięki temu zachęcają najmłodszych do regularnego zażywania.

Preparaty z Streptococcus salivarius k12: saszetki i pastylki do ssania

W kwestii suplementów diety zawierających szczep Streptococcus salivarius k12 do wyboru pozostają między innymi saszetki rozpuszczalne w wodzie. Powstały dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia i mają atrakcyjny, bananowy smak. W przypadku maluchów, u których działa w głównej mierze odporność wrodzona, najlepiej podawać je z użyciem smoczka, w postaci zawiesiny lub za pomocą zwilżonej szpatułki czy łyżeczki. Priorytet stanowi jak najdłuższy kontakt  składnika z błonami śluzowymi w jamie ustnej dziecka, ponieważ ułatwia to kolonizację szczepu. Z tego względu starsze dzieci od 3. roku życia mogą zażywać pastylki do ssania ze szczepem o smaku truskawkowym. Osobne pastylki do ssania stworzono również dla osób dorosłych i mają one odświeżający smak miętowy. 

Dla kogo suplementacja Streptococcus salivarius k12Dla kogo suplementacja Streptococcus salivarius k12?

stosowanie Streptococcus salivarius k12 mogą wdrożyć osoby o różnej płci, i wieku. Stosowanie suplementów zawierających szczep Streptococcus salivarius k12 mogą skonsultować z lekarzem między innymi:

  • Rodzice dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli oraz szkół – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
  • Dorośli i dzieci w celu uzupełniania mikrofolory w obrębie jamy ustnej i nosowo-gardłowej  
  • Dzieci i osoby dorosłe w czasie przesilenia wiosenno-letniego 
  • Osoby przebywające często w dużych skupiskach ludzi (np. praca).

Jak suplementować produkty zawierające szczep k12?

Aby uzyskać jak najlepszy efekt podczas stosowania szczepu Streptococcus salivairus K12, potrzebny jest jak najdłuższy jego kontakt z błonami śluzowymi w jamie ustnej. Z tego powodu produkty z tym składnikiem  należy stosować zawsze na noc, bezpośrednio przed pójściem spać. Oznacza to, że przyjmuje się je już po wieczornym myciu zębów i najlepiej nie pić już po nich wody, aby były ostatnią rzeczą przyjmowaną przed zaśnięciem. Wówczas szczep Streptococcus salivarius k12 zasiedla jamę ustną i jamę nosowo-gardłową. Zgodnie z zaleceniami suplementacja powinna trwać minimum 3 miesiące. 

Odporność organizmu – konsultacja z lekarzem

Jeśli obserwujesz obniżoną odporność u siebie lub swojego dziecka, w pierwszej kolejności zasięgnij opinii specjalisty. Podczas wizyty lekarskiej zostanie przeprowadzony wywiad medyczny oraz badanie. Lekarz może również zalecić wykonanie dodatkowej diagnostyki, która pomoże ocenić stan zdrowia pacjenta. Pozwoli to na dobranie odpowiednich składników oraz dawek wspierających odporność. 

Jak wspierać odporność organizmu na co dzień?

  1. Dbaj o zdrową dietę opartą na świeżych warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, nierafinowanych tłuszczach i źródłach białka.
  2. Wysypiaj się.
  3. Uprawiaj sport, najlepiej na świeżym powietrzu.
  4. Znajdź czas na relaks i wypoczynek.
  5. Dostosuj ubiór do aktualnej pogody.
  6. Dbaj o higienę dłoni: myj ręce po powrocie do domu, przed jedzeniem, dezynfekuj po pobycie w środkach komunikacji miejskiej.