Skip to main content

Odporność organizmu w dużej mierze zależy od tego, co jemy. Dieta może być sprzymierzeńcem naszego układu immunologicznego i wspierać układ odpornościowy. Jakie składniki warto wprowadzić do jadłospisu dziecka na wsparcie odporności?

Niedostarczenie potrzebnych substancji odżywczych w okresie jesienno-zimowym może przyczynić się do osłabienia układu immunologicznego i pogorszenia kondycji fizycznej. Aby wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, należy zadbać o dietę i wprowadzić do niej składniki, które przyczynią się prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Od czego zależy odporność organizmu?

Odporność organizmu dzieli się na odporność wrodzoną i nabytą. Odporność wrodzona nie jest zależna od nas – to nasze dziedzictwo genetyczne. Odporność nabyta to z kolei coś, nad czym powinniśmy ciągle pracować, by wspomagać funkcjonowanie całego organizmu. Jest ona uzależniona od naszego trybu życia, środowiska, w którym wzrastamy, sposobu odżywiania itp.

Jak wspierać układ immunologiczny?

Jeśli chcemy wzmocnić organizm i zadbać o system immunologiczny, powinniśmy:

  • stosować zbilansowaną i zdrową dietę,
  • regularnie się ruszać i dbać o aktywność fizyczną,
  • dbać o jakość i higienę snu.

Spośród trzech wymienionych najważniejszym czynnikiem na wspieranie odporności organizmu pozostaje dieta.

Dieta wspierająca układ odpornościowy

Układ pokarmowy w dużej mierze odpowiada za zdolności obronne organizmu. To w jelitach znajduje się większość komórek odpornościowych, które stymulują układ odpornościowy do obrony. Silny układ odpornościowy jest potrzebny, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo.

Sposoby na wspieranie odporności to przede wszystkim włączenie do diety składników odżywczych i witamin. Dostarczanie do organizmu składników redukujących wolne rodniki, uszczelniających błony śluzowe i wzmacniających florę bakteryjną może wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Co podawać dziecku, by poprawić wydolność jego organizmu i wspomóc układ odpornościowy? To proste:

  • cynk – składnik, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego . Znajdziemy go w warzywach kapustnych, produktach z pełnego ziarna, produktach mlecznych, jajach;
  • selen – może wpływać korzystnie na naszą odporność, ponieważ bierze udział w dojrzewaniu komórek takich jak limfocyty T,. Źródłem selenu są ryby oraz orzechy;
  • kwasy omega-3 – nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne w budowaniu odporności, ponieważ poprawiają wydolność organizmu. Warto podawać je dzieciom przez cały czas, nie tylko jesienią i zimą, gdy następuje naturalne obniżenie odporności.. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich, ale też olejach roślinnych;
  • witamina C – warto po nią sięgać, ponieważ uszczelnia błony śluzowe, dzięki czemu wspiera kondycję organizmu. Witamina C to też jeden z przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Źródłem witaminy C są zielone warzywa, papryka, truskawki, czarna porzeczka, cytrusy;
  • witamina D – jedna z ważniejszych witamin, która wpływa na odporność i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oprócz tego, że oddziałuje na układ immunologiczny człowieka, to kontroluje wchłanianie wapnia i wpływa na prawidłowy stan kośćca. Witamina ta wspomaga odporność jesienią i zimą, ale moze nie być możliwe dostarczenie ć jej w odpowiednich ilościachze względu na brak słońca, dlatego zaleca się ją dodatkowo suplementować ;
  • witaminy z grupy B – przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania śluzówek w organizmie, a także układu nerwowego – mogą zwiększyć odporność, gdy mamy przemęczony organizm! Ich źródłem są produkty z pełnego ziarna, ale też jaja czy produkty mleczne;
  • dobre bakterie – możemy je podzielić na specjalistów działających w jelitach i na specjalistów działających w obrębie górnych dróg oddechowych. Te pierwsze, znajdziemy w jogurtach naturalnych, maślankach, kefirach czy kiszonkach wspomagają mikroflorę jelitową i pomagają zachować równowagę w jelitach. W układzie pokarmowym powstaje większość komórek układu odpornościowego, dlatego jeśli chcemy dbać o odporność, powinniśmy zadbać przede wszystkim o kondycję jelit.

Ważnym sprzymierzeńcem układu odpornościowego są również dobre bakterie będące aktywne w Jamie ustnej i nosowo-gardłowej. Takim szczepem jest Streptococcus salivarius K12, który naturalnie występuje jedynie u 2% wyjątkowo odpornych osób. Jest efektem wyjątkowego odkrycia naukowców z Nowej Zelandii. Teraz, dzięki opracowaniu specjalnej formuły jest również dostępny w postaci produktów w pastylkach lub saszetkach. Aby wesprzeć organizm należy go stosować przez minimum 3 miesiące.

Podsumowując, jeśli chcemy wzmocnić układ odpornościowy dziecka, powinniśmy wzbogacić jego dietę w produkty bogate w witaminy i minerały wspomagające zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Są to między innymi cynk i selen, ale też witaminy z grupy B czy dobre bakterie.